Svako želi da njegovo dete raste u dobroj i pozitivnoj atmosferi, da ima dobro okruženje. Spavaća soba deteta ili bar njegov kutak, mora biti dobro uređen i njemu prihvatljiv. Nisu biti tablet, laptopovi, televizori, ali je važno da dete ima udoban krevet, da ima svoj prostor za ugru ili učenje, da može da uživa ili radi šta želi u svako doba dana. Kao i odraslima i deci je potreban prostor.

Proverite sledeće stavke koje sam izdvojila.

Osvetljenje je bitno
Ako prirodnog svetla nema dovoljno, to nije nikako dobro. Ukoliko ne možete da date detetu drugu sobu, onda ostaje samo opcija da stavite svetle zavese id a stavite više lampi za prelazni period do mraka. Dete treba da boravi u svetlom prostoru, a ne u polumraku. Postoje lampe koje su dobre i za decu, sa motivima za njih, pa ih odaberite u boji u kojoj će se detetu svideti. Izbegavajte staklene lampe, bolje su plastične, ako su podne ili stone, da se dete ne bi povredilo. 
Izbegavajte male sijalice, kao za jelku, koje su dobre za prozor ili terasu, jer dete može da pojede bilo šta što je sitno ili da se povredi na neki način.

Regal i police
Što se toga tiče, potrebno je da imate deo gdećete odlagati odeću,  ćebad i igračke. Jako je važno da police nemaju oštre ivice, ako već ne možete da izađete na kraj sa regalima, jer je teško naći nešto baš idealno. Odaberite boje koje su smirujuće, u nijansi koje odgovaraju detetovom kua broju ili strani sveta, ali napravite balans. Nemojte uzimati sve roze ili plavo, nego radite imajte meru. Izbegavajte elemente sa staklom. Ako postoji mogućnost da uzmete ormare sa ključem, to je sjajno, dok su deca mala. Kad su starija, već mogu sami da biraju šta žele.

Soba i orijentacija

Pozicija bi trebalo biti na istoku, jer istok simbolizuje rast i razvoj.
Ako tako nije, treba dete u svakom slučaju više izvoditi u prirodu, da bi se bolje razvijalo.  Krevet postaviti u dobrom pravcu deteta, gleda se gde je uzglavlje. Ako dete ima noćne more, probleme sa spavanjem, nervozno je, rotirati krevet dok ne nađete dobru postavku. Ako je sve u redu, ne menjajte ništa. Ako dete ide u vrtić sa dosta dece, verovatno neće imati neki izbor što se tiče svega, ali možete odabrati dobar državni ili privatni vrtić, u vašem kraju, u kom će se dete osećati prijatno i onaj koji nudi kvalitete koje tražite za rast i razvoj.
Krevet
Krevet ne treba biti previsok, ni prenizak. Mora imati dobar dušek i najbolje je da ima ogradicu dok god je dete malo. Nije nikad preporuka da dete spava sa roditeljima, jer to nije zdravo ni za jednu ni za drugu stranu.

A šta sa školarcima?

Ako ide u školu treba da ima radni sto ili sto gde uči, gde ima mir i gde može da ima otvoren pogled ispred sebe, a iza zid. Stolica ne treba da bude ona koja se okreće, nego stabilna. Stona lampa na stolu je obaveza za školarce i sto ne treba biti prostor za ostavljanje stvari, nego za učenje, kreativu i rad.

Verujem da će neki od ovih saveta biti od pomoći.

Srećno!

Posetite stranicu Feng šui balans

Dodaj komentar