U feng šuiju svaka boja donosi različitu energiju i odražava jedan od pet osnovnih elemenata: vatru, zemlju, metal, vodu i drvo. Ti elementi se koriste u određenim poljima našeg životnog prostora, bilo da je riječ o poslovnom prostoru ili našem domu. Svakom od nas odgovara određeni element više ili manje. Prostor se sređuje i gleda se i to, ali se gleda i koje su strane sveta u kojoj prostoriji pa prema tome se određuju boje i preovlađujući elementi.

DRVO

Drvo donosi energiju vitalnosti i rasta. Takođe, podstiče napredak i zdravlje, a odgovarajuće boje su braon i zelena. Braon boju je najbolje koristiti u istočnim, jugoistočnim i južnim delovima  prostora. Zelena je simbol obnove i dobro djeluje na zdravlje. Možete je upotrebiti u raznim nijansama i tako iskoristiti maksimalno njen energetski uticaj.

Biljke su element drveta, što je i logično, nameštaj od drveta, parket, vrata i prozori, ako su od drveta napravljeni.

 

ZEMLJA

 

Jaki zemljani elementi pomažu stvaranju stabilnosti, zdravlju i održavanju unutrašnje ravnoteže. Obično se biraju za centralni deo prostora koji se uređuje. Boje za su: svetložuta, bež i boje zemlje. Prema feng šuiju nema posebnog ograničenja u vezi sa upotrebom ovih boja. Preporučuje se za bojenje jugozapadnih zidova u vašoj kući ili stanu.

Terakota stvari, kvadratni oblici, pejzaži - sve je to zemlja.

VODA

 

Element voda donosi osvežavajuću energiju mirnoće, čistoće i svežine. U feng šuiju je simbol za novac, a boje su plava i crna.

 

Plava donosi energiju koja leči, a zato je svuda po bolnicama plava, a ne crvena. Ovu boju je najbolje koristiti za sever. Crna boja je puna sofisticirane energije i prostoru daje jačinu ili definiciju. Izbegavajte da je koristite za južne delove.

Sve što je od stakla pripada elementu vode. Kao i fontana i akvarijum.

 

METAL

 

Feng šui metal element donosi kvalitet oštrine, jasnoće, preciznosti i efikasnosti. Naročito je dobar za poslovni prostor.

 

Metal bi trebalo da dominira zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima vašeg prostora, a boje metal elementa su siva i bijela. Sivu bi trebalo koristiti za zapadne delove, severozapadne ili severne dijelove. Tople nijanse sive mogu doneti divnu energiju u Vašu dnevnu sobu. Bela je boja čistoće i možete je koristiti bez limita svuda. Ali ne baš preterivati u nameštaju i zidovima.

Metal je sve što je od metala, pa kovano gvoždje, kao i metalni elementi na krevetu, vrata od metala i dr.

 

VATRA

 

Izbalansirani elementi vatre u vašem prostoru doneće vam odličnu energiju za ostvarivanje poslovnih uspeha. Boje ovog elementa su crvena, narandžasta i ljubičasta. Niko ne veruje da je ljubičasta topla boja, ali eto, ona je boja vatre, pa nije idealna za spavaću. Tamo iritira.

 

Crvena ukazuje na sreću i radost. U feng šuiju simbolizuje bogatstvo i luksuz, ali je ne bi trebalo previše koristiti. Narandžasta, vjeruju oni koji praktikuju feng šui, jeste društvena boja, jer kreira energiju pogodnu za druženje i razgovor, dok je ljubičasta. dobra za detalje u domu.

Sve svećice, lusteri i lampe su element vatre kao i kamin i šporeti.

Nadam se da je ovo bilo od koristi.

Dodaj komentar