Verovatno ste videli ovu vest na portalima. Svuda je poslednjih dana. Vest je o elementu drvo. Nije bitno? To je samo drvo? Pa ne baš. Drvo je život, kao i svaki drugi element je potreban, tj. neophodan da opstanemo. 

Jedan bračni par iz Brazila zahvaljujući sadnji neverovatnih 2,7 miliona stabala je potpuno promenio svoje okruženje.

Poznati brazilski fotograf Sebastiao Salgado i supruga Lejla uz pomoć prijatelja i nekih drugih ljudi, koji su se priključili akciji, su zasadili 2,7 miliona stabala tokom perioda od samo 20 godina. Oni su tako potpuno obnovili čitavu šumu koja je uništena krčenjem šuma.

Još godine 1994, kada je Sebastiao nasledio porodično zemljište u državi Minas Gerais, nakon što je završio traumatično izveštavanje o genocidu počinjenom u Ruandi, je sve počelo.

 

Nakon povratka u svoju domovinu, našao je sve drveće posečeno. Nigde nije bilo ni traga ni glasa od zelenog raja koji je pamtio iz detinjstva.

Pravi 'krivac' za sve je njegova žena, koja je došla do brilijantne ideje o presađivanju šume.

“Zemlja je bila bolesna, kao i ja - sve je bilo uništeno. Samo oko 0,5% zemlje bilo je prekriveno drvećem. Onda je moja supruga imala fantastičnu ideju da presadi ovu šumu. I kada smo počeli to da radimo, u šumu su polako počeli da se vraćaju insekti, ptice i ribe, i zahvaljujući tom povećanju stabala i ja sam se ponovo rodio - to je bio najvažniji trenutak”, rekao je Salgado.

 

Salgado i njegova porodica regrutovali su partnere, sakupljali novčana sredstva i u aprilu 1998. osnovali Instituto Tera (Instituto Terra) iliti Institut Zemlja. Od tada su potpuno promenili okruženje vrativši ga u originalno stanje. Flora i fauna su im uzvratili bujanjem.

Od prvog dana osnivanja ovaj Institut Tera se obavezao na oporavak 1502 hektara šume, na farmi Bulkao u Aimores, u Minas Geraisu. Preimenovali su poljoprivredno zemljište u privatni rezervat, a prva masovna sadnja obavljena je u decembru 1999. godine. Nakon te sadnje je to postao godišnji ritual, uz veliku podršku važnih saradnika. Posađeno je preko 290 vrsti drveća i žbunja, čime je stvorena prelepa šuma koja sada izgleda kao tropski raj.

Polivanje je verovatno teže, ali prskalice, pvc creva i dobra volja mogu sve lako da reše.

 

 

Povezane teme

Dodaj komentar