Kada dođe proleće mi mislimo o cveću. Kada kažem mi, mislim na nas žene. Ipak je lepše kada ima cveća u stanu, nego kad ga nema. Moja mama kaže da ne može da veruje da ja volim cveće sada iako sam mislila da je to bespotrebno, ali stan je nekako bez duše.

Evo koje će cvetati sve od proleća do jeseni, i koje je idealno za uređenje terase. Ja lično nemam sve ovo, imaju mama I baka, ja volim više začine, kao što su ruzmarin, nana, bosiljak, španska lavanda, žalfija. Volim da ustane ujutru I da kuvam čaj od svežih biljaka. To mi je divno. Ipak, većina voli samo cveće da bi bilo lepo i to je ok.

 

Begonija

 

Smatra se da je ova biljka jedna od najpogodnijih za terasu, jer je otporna na različite uslove. Može opstati tokom velikih vrućina, čak i ako je  izložena sunca, ali isto tako će cvetati i kada je u hladu. Ukoliko bi trebalo da odredimo koji joj uslovi najviše jesu za nju, onda je do sunčano do šarenog hlada.

Postoji u crvenoj, beloj i roze boji.

 

Petunija

 

Možda i najpoznatije balkonsko cveće, koje će svojim bojama sigurno uneti radost u kuću. Petunija postoji u različitim bojama - od roze, plavih, žutih, ljubilčastih nijansi do bele, ali može biti i dvobojna, što posebno lepo.

Cveta od juna do septembra, najbolje je da je držite u delu terase koji nije baš na suncu, i traži redovno zalivanje, tako da to nikako nije cveće za mene. Ja volim ono cveće koje me pusti da uživam, da ne brinem previše.

 

Kadifa

 

Ona samo traži redovno zalivanje i super je za održavanje.

Ima narandžasto-žute cvetove koji su prelepi cele godine.

 

Pelagronija

 

Nije uopšte zahtevna.  Postoji u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj boji. Ima nežne cvetove. Nije za nju dobro da bude na vetru. Šareni hlad je idealan za nju.

Ako vas ne zanima da toliko radite oko cveća, uzmite neke sukulente jer su oni uvek dobri I za svakoga su. Dok sadite ili spremate biljke za sadnju savetujem da uzmete silikonsku mušemu za tu svrhu, da ne biste isprljali terasu, a i rukavice ne zaboravite.

Uživajte u proleću!

 

Dodaj komentar