ETIČKI KODEKS 

(PRIREDILA BRANKA STAMENKOVIC)

1. ODNOS PREMA KLIJENTU

1.1. Osnovno pravilo koje prožima sva ostala etička pravila glasi: pre svega, ne nanesi štetu.

1.2. Astrolog klijentu neće davati uputstva šta treba da radi i kakve odluke da donosi u svom životu. Astrolog može klijentu pojasniti određene situacije na osnovu informacija dobijenih iz horoskopa, objasniti prirodu nekih odnosa ili preporučiti neku vrstu akcije, ali će uvek poštovati klijentovu sposobnost da sam donese odluke, i podržaće ga u tome.

1.3. Astrolog će klijentu objasniti da se bilo koja astrološka konfiguracija može ispoljiti na mnogo različitih načina, i potrudiće se da mu navede više njih, umesto da isključivo insistira na jednom jedinom mogućem tumačenju.

1.4. Ako astrolog nije u stanju profesionalno pomoći klijentu, neće ni započinjati konsultaciju s njim ili, ako je konsultacija već započela, prekinuće je, a klijenta uputiti na odgovarajućeg stručnjaka - psihoterapeuta, psihijatra ili lekara.

2. POVERLJIVOST INFORMACIJA

2.1. Astrolog poštuje poverljivost informacija koje mu klijenti saopšte i ne otkriva ih trećim licima, osim u slučaju da bi se time mogla sprečiti jasna i izvesna opasnost po klijenta ili druge osobe.

2.2. Ako klijent želi da astrolog opširno protumači horoskop neke treće odrasle osobe astrolog će od klijenta zahtevati da pribavi dozvolu te treće osobe. Ako klijent to ne uradi, astrolog može horoskop treće strane koristiti u svom radu radi boljeg razumevanja klijentovog odnosa s tom osobom (u sinastriji ili kod kompozitnih horoskopa, na primer), ali će izbegavati direktno tumačenje horoskopa treće strane pred klijentom.

2.3. Kada astrolog koristi kao primer horoskop klijenta u svom obrazovnom radu, istraživanju ili pisanim delima, uvek će osigurati anonimnost klijenta, i to menjanjem nekih manje važnih činjenica, kako identitet vlasnika horoskopa ne bi postao očigledan. Te promene mogu se sastojati od menjanja imena, pola, rase, profesije ili nekih drugih činjenica o životu klijenta, a koje nemaju važnost za pokazatelje koji se tim horoskopom žele ilustrovati. Klijent se imenom i prezimenom može identifikovati u nekoj prezentaciji ili publikaciji samo ako je prethodno imao prilike pogledati materijal koji će se prezentovati, i potom za to dao svoju dozvolu.

2.4. Kada astrolog pristane da odvojeno konsultuje dve ili više osoba koje su, inače, u nekom međusobnom odnosu, astrolog mora garantovati diskreciju i poverljivost informacija. Ako to nije u stanju učiniti, astrolog će odbiti konsultacije.

2.5. Tumačenje horoskopa javnih ličnosti ograničeno je na područja koja se smatraju "javnim dobrom", a zbog određenog položaja ili postignuća ili istaknutosti javne ličnosti, shodno informacijama koje su već otkrivene kroz intervjue ili druge objavljene dokumente i članke. Kada tumače horoskope javnih ličnosti, astrolozi se uzdržavaju od komentara koji mogu tim ličnostima naneti štetu, diskreditovati ih ili ih oklevetati.

3. SAOPŠTAVANJE PREDIKCIJA

3.1. Astrolog neće tvrditi da su njegove predikcije bilo kakvih događaja nepogrešive.

3.2. Astrolog klijentima neće davati predikcije koje mogu izazvati nerazuman strah kod njih. Astrolog nikad klijentu neće predvideti katastrofalne događaje poput razvoda, nesreće, bolesti, smrti, finansijske propasti ili slične negativne događaje, a da svoje tumačenje ne uravnoteži pozitivnijim, alternativnim i jednako mogućim značenjima astrološke konfiguracije na osnovu koje je došao do tog zaključka.

3.3. Astrolog je svestan ograničenja moguće tačnosti predikcija, i izbegava upotrebu univerzalnih opisa događaja, kao što su: svaki, uvek, nikad, sigurno, svi, nijedan i slično. Astrolog klijenta informiše da nije moguće astrologijom apsolutno tačno utvrditi bilo čiji profil ličnosti ili buduće događaje.

3.4. Kada tumači horoskope koji se tiču veće grupe ljudi, kao što su horoskopi društvenih, političkih, finansijskih ili geofizičkih grupacija, astrolog ne daje zastrašujuće predikcije izvesnih katastrofa koje bi u javnosti mogle izazvati nerazuman strah. Negativne predikcije uvek su propraćene objašnjenjem da: a) astrologija nije egzaktna nauka, b) astrološki pokazatelji mogu da se manifestuju kroz različite vrste događaja koji imaju slično značenje, i c) astrologija ne može apsolutno sigurno predvideti buduće događaje.

4. PROFESIONALNA ODGOVORNOST

4.1. Profesionalni astrolog trudi se da koristi najtačnije moguće podatke u svom radu.

4.2. Astrolog prilikom reklamiranja svojih usluga neće davati netačne ili obmanjujuće izjave kako bi privukao klijente. Izjava može biti netačna ili obmanjujuća zato što ne daje sve informacije i materijalne činjenice o usluzi, ili namerno stvara netačna ili neopravdana očekivanja povoljnih rezultata kod potencijalnih klijenata.

4.3. Astrolog ističe ili nagoveštava da poseduje samo profesionalno zvanje koje stvarno poseduje, i odgovoran je za ispravljanje svih pogrešnih interpretacija svog zvanja koje je učinila neka druga strana. Profesionalna zvanja obuhvataju sertifikate nekog programa astrološke obuke, fakultetske diplome iz astrologije, filozofije, religije, sociologije, psihologije i srodnih oblasti, državne sertifikate ili licence, i bilo koja druga zvanja koje bi javnosti mogle dati informaciju o posedovanju specijalizovanog znanja u nekoj oblasti koja je blisko povezana s astrološkim radom.

4.4. Astrolozi koji u svom radu s klijentima koriste i neke druge tehnike (kao što su tarot, numerologija ili intuicija) prave i ističu jasnu razliku između informacija dobijenih na taj način i informacija dobijenih astrološkim tehnikama.

5. ODNOS PREMA KOLEGAMA

5.1. Astrolozi poštuju astrološke pristupe koji se razlikuju od njihovog pristupa.

5.2. Kada daje neke izjave u javnosti, astrolog jasno ističe da priča na osnovu ličnog rada, a ne u ime svih astrologa ili astrologije.

5.3. Astrolozi se uzdržavaju da usmeno ili pismeno daju bilo kakve izjave koje bi mogle biti protumačene kao ponižavanje ili potcenjivanje reputacije ili stručnosti nekog drugog astrologa. Bilo kakvi komentari jednog astrologa o drugom trebalo bi prvo da jasno budu objašnjeni kao razlika u idejama, omiljenim tehnikama, načinima gledanja na stvari, i slično, a ne kao lični napad na bilo kog pojedinca. Isto važi i za komentare i rasprave o politici ili načinu rada bilo koje astrološke organizacije, kako domaće, tako i strane.

5.4. Kada prezentira svoj rad u javnosti, astrolog odaje priznanje kolegama koji su mu bili inspiracija, ili čije rezultate rada je usvojio u sopstvenom radu, ne pripisujući sebi tuđe zasluge, rad ili ideje.

 

Posetite stranicu Astrolog Jovana Vilimonović

Da biste naručili analizu ili zakazali termin pošaljite mejl na vilimonovic.jovana@gmail.com ili pošaljite poruku u inboks stranice. Isti kontakti su za Astrolighthouse kurs ili časove. 

Dodaj komentar